Sta jij op het punt om een nieuwe deur of kozijn aan te schaffen? Dan is de keuze aan materiaal van groot belang. Het materiaal heeft namelijk veel invloed op de levensduur en het onderhoud van jouw deur of kozijn. Het meest gewilde materiaal als het op kozijnen en deuren aankomt is op dit moment kunststof. Het is al jaren een hype, maar waarom?
Deuren en kozijnen
Kunststof biedt op de korte termijn (5 tot 10 jaar) absoluut zijn voordelen. Echter wegen deze voordelen niet op tegen de nadelen. Zo is kunststof helemaal niet zo ‘onderhoudsvrij’ als er vaak beweerd wordt. Ben je benieuwd waarom je dus absoluut níet voor kunststof, maar voor hardhouten deuren en kozijnen moet kiezen? Lees dan snel verder.
De levensduur
Kunststof kozijnen hebben een levensduur van 25 tot 50 jaar. Hardhouten kozijnen hebben daarentegen een levensduur van 40 tot 75 jaar. Een degelijk groot verschil. Vooral gezien de grote investering die er in een deur of kozijn gaat zitten.
De lange levensduur komt voort uit de goede bescherming tegen vocht, UV-straling, extreme weersomstandigheden en insecten. Dit komt door de ‘af-fabriek-impregnatie’ met milieuvriendelijke beschermingsproducten. Ook wordt er een speciaal verhittingsproces toegepast waardoor de hardhouten deuren en kozijnen stabiel, duurzaam en resistent tegen veroudering zijn.
Het onderhoud
Hout is in tegenstelling tot kunststof een natuurproduct. De natuurlijke oorsprong van het materiaal vraagt om een juiste behandeling om de kwaliteit te behouden. Er heerst een vooroordeel dat houten kozijnen veel meer onderhoud nodig hebben dan kunststof deuren en kozijnen, maar dit klopt al jaren niet meer. Sterker nog: door de verbeterde zaagtechnieken, lijmverbindingen en speciale verfsoorten is er juist veel minder onderhoud nodig. Als je het hardhout op de juiste manier laat behandelen, hoef je deze nog maar om de 10 tot 15 jaar te schilderen.
Kunststof kozijnen hoef je dan wel niet te schilderen, het verkleurd wel met de jaren. Soms al binnen 5 tot 10 jaar. Ook zijn beschadigingen lastig tot niet te repareren en dien je jouw deur en/of kozijn bij flinke beschadigingen in zijn geheel te vervangen.
Ook is in de loop der jaren het fabeltje ontstaan dat kunststof kozijnen volledig onderhoudsvrij zijn. Dit is absoluut niet het geval, integendeel, je dient ieder kozijn, en vooral het hang- en sluitwerk in deuren, ramen en kozijnen ieder jaar te onderhouden.
De bewerkingsvrijheid
Houten deuren en kozijnen geven veel meer vrijheid bij het bewerken naar de perfecte afmetingen. Waar bij kunststof of aluminium vaak gewerkt wordt met standaardmaten, zijn houten kozijnen namelijk in alle afmetingen te zagen. Hierdoor heb je dus veel meer keuze, zonder dat dit grote prijsstijgingen tot gevolg heeft.
De brandveilig
We horen je denken; hout brandt toch juist heel snel? En ja, normaal gesproken is dat zeker waar, maar hardhouten kozijnen en deuren zijn juist brandveilig. Het hout dat voor de deuren en kozijnen gebruikt wordt, geleid amper warmte. Daarnaast verkoolt het heel langzaam, waardoor het brandvormingproces juist vertraagd wordt. Kunststof daarentegen brand heel snel.
Het isolerend vermogen
Een goed geïsoleerd huis is van steeds groter belang. Daarom is het wenselijk zoveel mogelijk isolerende materialen in huis te gebruiken. In tegenstelling tot kunststof is hardhout een materiaal dat van zichzelf isoleert. Dit heeft te maken met de unieke celstructuur, die zeer slecht geleidend is. Het isolerende vermogen van hout ligt 15 keer hoger dan die van beton, 400 keer hoger dan staal en maar liefst 1770 keer hoger dan aluminium. Best prettig dus als je er deze winter warm bij wilt zitten én als je in de zomer de warmte graag buiten houdt.
Kunststof deuren en kozijnen zijn goedkoper, dat is een feit. Maar we hopen dat we met alle bovenstaande punten toch hebben laten zien dat het investeren in een hardhouten deur of kozijn elke stuiver waard is.
Het belang van goed hang- en sluitwerk
Alle vormen van hang en sluitwerk, of dit nu in een houten- kunststof of aluminium deur- raam of kozijn zit dient minimaal 1 keer per jaar onderhouden te worden.
Kunststof deuren, ramen en kozijnen zijn voorzien van een bepaald type profiel. Het profiel van deuren en ramen is afgestemd op het profiel van kozijnen. Omdat er tientallen verschillende soorten profielen zijn kun je niet zomaar een nieuwe deur of raam in een bestaand kunststof kozijn plaatsen.
Het profiel van kunststof deuren, ramen en kozijnen is gebaseerd op bestaand hang- en sluitwerk in de markt. Dit betekent dat zodra een fabrikant van hang- en sluitwerk besluit de specificaties aan te passen, of helemaal niet meer te produceren, je een probleem hebt zodra jouw slot aan vervanging toe is. Omdat je kunststof kozijnen niet kunt aanpassen of bewerken ben je in zo’n geval genoodzaakt het complete kozijn (inclusief deur of raam) te vervangen.
Met houten deuren, ramen en kozijnen ben je daarentegen flexibel zodra jouw slot of scharnieren aan vervanging toe zijn. Omdat houten deuren, ramen en kozijnen een lange levensduur hebben kun je deze makkelijk bewerken en herstellen. Zo ben je bij houten kozijnen dus altijd verzekerd van veilig en kwalitatief goed hang- en sluitwerk.
Levensduur van hang- en sluitwerk
Hang- en sluitwerk gaat, mits op de juiste wijze onderhouden, gemiddeld zo’n 15 tot 25 jaar probleemloos mee. In sommige gevallen zelfs tot zo’n 40 jaar!
Dit betekent dat je iedere 15 tot 25 jaar voor een soortgelijke situatie kan komen te staan zoals zojuist hierboven beschreven. We kunnen je uit eigen ervaring vertellen dat dat niet iets is waar je op zit te wachten.
Onderhoud, hoe werkt het?
In bovenstaand verhaal zijn we uitgegaan van een scenario waarbij je het hang- en sluitwerk in deuren, ramen en kozijnen netjes ieder jaar volgens de specificaties van de fabrikant onderhoud. Maar wat als je dit niet ieder jaar doet?
We komen het op dagelijkse basis tegen, niet of nauwelijks onderhouden deuren, ramen en kozijnen. Ontzettend zonde. Je kunt namelijk heel gemakkelijk het kleine jaarlijkse onderhoud zelf uitvoeren. Onder een kleine onderhoudsbeurt wordt verstaan; het inspuiten van bewegende delen met slotspray, het schoonmaken van vieze onderdelen en het aandraaien van loszittende schroeven.
Heb je geconstateerd dat het hang- en sluitwerk een grote onderhoudsbeurt nodig heeft, zoals het opnieuw afstellen van sluitplaten, sluitkommen of scharnieren? Dan is het voor de levensduur erg belangrijk dat je dit op tijd en door een vakkundige partij laat uitvoeren. Doe je dit niet? Dan heeft dit vaak slecht sluitende deuren en ramen of defecte sluitingen en scharnieren tot gevolg.
Onder een grote onderhoudsbeurt wordt verstaan; het opnieuw afstellen van sluitingen-, scharnieren- en hendels, het tijdig repareren of vervangen van defecte en versleten onderdelen.
Onderhoud, wat kost het?
Een kleine onderhoudsbeurt hoeft, op een paar euro na voor een busje slotspray, niets te kosten. Indien je dit ieder jaar doet is een grote onderhoudsbeurt vaak jarenlang niet nodig.
Weet je niet goed hoe je het jaarlijkse kleine onderhoud zelf kan uitvoeren? Laat dit dan éénmalig door een vakman doen en kijk dan mee. Nadat je dit één keer gezien hebt kun je dit heel gemakkelijk zelf.
De kosten voor een kleine onderhoudsbeurt of grote onderhoudsbeurt variëren van zo’n € 125,- tot zo’n € 250,- exclusief eventuele materialen indien van toepassing.
Geen onderhoud, wat is het gevolg?
Het niet tijdig onderhouden van hang- en sluitwerk in deuren, ramen en kozijnen zorgt ervoor dat bewegende delen minder goed werken en sneller slijten, met dure reparaties tot gevolg. Wat bij kunststof en aluminium deuren, ramen en kozijnen (zoals hierboven beschreven) zelfs kan betekenen dat je deze in zijn geheel dient te vervangen. Dat is niet iets waar je op zit te wachten.
In het gunstigste geval is het hang- en sluitwerk voor jouw type deur, raam en kozijn nog gewoon leverbaar en kun je deze met de juiste gereedschappen en kennis vervangen.
Het vervangen van hang- en sluitwerk bij kunststof en aluminium deuren, ramen en kozijnen is fors duurder omdat hier gebruik gemaakt dient te worden van sloten in een specifieke maatvoering. Het vervangen van sloten, hendels of scharnieren bij houten deuren, ramen en kozijnen is daarentegen goedkoper, gemakkelijker en is vaak nóg beter beveiligd.
Ben je geïnteresseerd geraakt, maar weet je niet waar je moet beginnen met zoeken? Geen zorgen, want je bent bij ons aan het juiste adres. Bekijk ons volledige assortiment aan deuren en ons assortiment aan kozijnen of neem direct contact met ons op. We helpen je graag!